Местен референдум във връзка с инвестиционно намерение за разширяване на парк Бачиново“

...
Местен референдум във връзка с инвестиционно намерение за разширяване на парк Бачиново“
Коментари Харесай

Няма да има референдум за преустройството на парк Бачиново в Благоевград

Местен референдум във връзка с капиталово желание за разширение на парк „ Бачиново “ и възобновяване на аквапарка в Благоевград няма да има, защото не е събран нужният брой подписи. Това разгласи на брифинг през днешния ден ръководителят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков. 

Темата за капиталовото желание, което да се осъществя с вдишване на дълготраен дълг от Фонда за устойчиви градове, с което общината да обнови и разшири аквапарка в града и крайградския парк „ Бачиново “, беше сложена преди година с редица публични разисквания, последвало гласоподаване в Общински съвет, което отхвърли концепцията и наново гласоподаване през септември, когато обаче общинските съветници я одобриха. 

Обсъждането през септември беше съпроводено с цивилен митинг, а решението на общинските съветници върнато и след това обжалвано от регионалния шеф на Благоевград. През есента предприемчив комитет поде самодейност за привикване на локален референдум с въпрос „ Одобрявате ли решението на Общински съвет – Благоевград за вдишване на дълготраен дълг за осъществяване на капиталово желание Scapto Therme Aqua Bachinovo ”.

Събраните и импортирани в деловодството на Общински съвет – Благоевград подписи са малко над 12 хиляди. Те са изпратени до Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ за удостоверение на нужния брой подписи, а резултатите от инспекцията демонстрират, че правилните записи са 8589, сподели през днешния ден ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков. Некоректните записи са 3486, включително с неверни данни за ЕГН са 1413; непълни и неверни имена са 1140; повторените записи в листата са 463. В листата участват и 39 умряли лица, както и 32, които не са български жители. 

Общият брой лица с изборни права, които имат непрекъснат адрес на територията на общината към 21 септември 2022 година, е 93 653, което значи, че подписката за привикване на референдум не дава отговор на изискването в нея да са се присъединили 10 % от имащите право на глас или 9365 лица, сподели още Тасков. 

По думите му, в случай че се беше осъществил, този референдум би коствал на общината минимум 350 хиляди лв.. Отделно тематиката към този момент е в правосъдна фаза, а общината отдръпна желанието си за създаване на плана с дълготраен дълг. Според Тасков допитването на локалната власт до хората е значимо при взимане на решения, само че би трябвало да се разреши на локалната власт да употребява всички благоприятни условия, които дава съвремието, с което процедурата да е улеснена и да не е за сметка на средства от бюджета, планувани за „ жизненоважни пера “. 

След обявяване на данните кметът на Благоевград Илко Стоянов разяснява на брифинг резултата от подписката за привикване на референдум. Той разгласи, че ще сезира Комисията за отбрана на персоналните данни и прокуратурата, по отношение на установените неточни записи в събираната подписка.

За Българска телеграфна агенция Методи Байкушев – член на инициативния комитет за събиране на подписката, разяснява, че съществуването на невалидни подписи е било предстоящо. „ Това се случва с всички подписки, които се събират в България, както за локални референдуми, по този начин и за национални, по този начин и за регистрации на партии, всекидневно има сред 15 и 25 % невалидни подписи “, сподели Байкушев и добави, че има хора, които се тормозят да изписват данните си. По думите му събраните подписи съставляват повече от 10 % от имащите право на глас благоевградчани, поради последното броене на популацията, съгласно което жителите на Благоевград са под 70 хиляди души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР